Kunstroute Maarn
Jehuda de Jong
info@jehuda.nl
06 54677303
www.jehuda.nl
Maarten Maartenshuis Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98
3941 EP
Doorn

Jehuda de Jong

Ik werk met thema’s die bijdragen aan een inclusievere, duurzamere en vreedzamere samenleving. Vaak kies ik een thema dat te herleiden is op een van de SDG’s. Op verschillende manieren en activiteiten probeer ik deze thema’s onder de aandacht te brengen en nodig zo uit om te reflecteren en de dialoog aan te gaan. Dit jaar start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (SDG 8). Ik wil mij als kunstenaar daarmee verbinden.

“De nieuwe kleren van de keizer”.
Het is een titel van de tentoonstelling die ik aan het maken ben, een sprookje waar de keizer letterlijk naakt of in zijn hemd komt te staan maar ook is het een uitdrukking voor een dwaze of pijnlijke beslissing, die iedereen afkeurt, maar waartegen niemand protesteert uit angst om tegen het collectief en/of zijn leiders in te gaan.

Ik ging opzoek naar niet vertelde of onbekende verhalen over de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, die tot aan zijn dood in Doorn woonde. Naast lokale verhalen stuitte ik op, een voor mij onbekende, geschiedenis: de genocide van Herero en Nama door de keizerlijke troepen. Dat diezelfde keizer, in Nederland in het huidige Museum Huis Doorn, asiel krijgt tot aan zijn dood dat roept in het licht van deze geschiedenis vragen op.

De Herero en Nama vieren iedere jaar hun vrijheid door in een parade te lopen en trekken dan Duitse uniformen aan om de kracht van hun voormalige overheersers krijgen. In de parade die ik maak verliest de West-Europeaan in de parade juist haar uniform. Zij komt in het licht van deze geschiedenis ‘naakt’ te staan. Zij dragen vaandels, op deze vaandels zijn Herero te zien. De parade is een ode aan hen die werden vermoord werden of hebben geleden onder hun overheersers.

Doordat ik met long -covid thuis zit is de tentoonstelling ‘De nieuwe kleren van de keizer’ helaas nog (lang) niet af. Ook zal ik beperkt aanwezig zijn, anderen nemen de honneurs voor mij waar, waarvoor dank! U bent van harte welkom om te komen kijken naar het ‘work in progress’. Dankbaar ben ik voor de sprankelende samenwerking met het SDG-Huis Utrechtse Heuvelrug en de mooie locatie die ik mag gebruiken om dit thema onder de aandacht te brengen.

(Instagram:   jehuda.nl)

Scroll naar boven